Novi Sad
21.12.2013.
17:23 > 17:29
Ekonomska kriza prouzrokovala je pad potražnje stanova u Novom Sadu, a samim tim i pad cena nekretnina. Istovremeno, podaci pokazuju da interesovanje za luksuzne stanove ne jenjava.
  • mislim

    22.05.2018 09:21
    hmmmm
    iskacem iz teme solun 300-500e m2
    halkidiki 500e m2
    samo je pitanjae dal stranac sme da kupi? verovatno da
  • 25.12.2013 21:24
    @Dodjos - zjuu izvinte molem vas
    pa sta si onda dolazio kad ti toliko ne valjamo? Da krades kiseonik i prljas grad? Aj lepo ako ti se ne svidja pali nazad.
  • Potencijalni kupac

    24.12.2013 20:02
    Pitanje za Dizela
    Postovani Dizele,
    Deluje mi da se od svih komentatora na ovom clanku najvise razumete u trenutnu situaciju nekretnina u Novom Sadu.

    Da li biste mogli da mi preporucite nov, kvalitetan stan, srednje velicine do malo veci, u novoj, kvalitetnoj zgradi na dobroj lokaciji u Novom Sadu a po nekoj razumnoj ceni?

    Hvala unapred.
  • 24.12.2013 13:52
    Mafija prala pare kroz gradnju bofl stanova koji propadaju,mafija kupovala zemlju i imanja za male pare od onih sto su otisli u grad i kupili te bofl stanove. Kad bude sve puklo i ostanu bez posla u gradu,sta ce ostati od svega toga?
  • AvAv

    24.12.2013 13:50
    ...МИ ЛОЖАЧИ...
    ...обесмислити банке...не узимати кредите...од осталих трошкова не могу да мешетаре...:)))
  • topla preporuka

    24.12.2013 10:58
    ne kupujte nista...
    ja sam na bul.evrope,jos pocetkom 2009.sa 1250 skinuo na 1000 eu,pre probijanja bulevara,gotov,nov,useljiv,za kes i sad mi je krivo sto jos nisam mogao da cekam,jer nebih im dao vise od 600 eu za taj kvalitet zivota koji oni nude u tim nazovi stanovima...???!!!???zvucna izolacija je katastrofa,cujem komsiju iznad kad urinira,ili se tusira kao da je u mom stanu a mirisi(tj.smradovi)od kuvanja su svakodnevni od komsije ispod jer su nesto zahebali u ventilaciji,a kuhinja po projektu naravno nema prozor,zidovi ozidani ukrivo,unutrasnja stolarija nikakva,plocice zalepljene van svih standarda,ima jos dosta toga nezamislivog ,a jos je ova gradnja kao na glasu,ma sve su to veliki prevaranti...o njima bi mogao knjigu da napisem,pocevsi od si-partnera,buducnosti,aleksandra,a-gradnje,,prezidenta,dijagonale,erkera,ino-backe,dinamike,moj dom,sunce i gore spomenute ipon-gradnje...
  • 24.12.2013 09:55
    ...
    xaxaxa joj sto volim ove kvazi investitore, pa to nije videlo keša. Zida 5 zgrada, 3 stana da glavnom inzenjercu, 2 stana da za parket i liftove, 5-6 stanova da za placeve. Koji bre evri, koji bre 1000 evra u izgradnji, sve je to gola mafija, otima mulja potkupljuje, sve bez dozvola, debljina zidova 5cm, cujes komsiju 5 stanova udaljenog, kad se nakaslje. Ova grbavica je ruglo jedno. Kad uzimas na rate 1100 evra, kad kesiras odmah 800-900 evra. Jadni oni ubogi, ozidase 2000 zgrada, eto imaju po koji evric po kvadratu, nista vise. E da mi je popricati jednom sa nekim iskrenim zidarskim banditom, bas da vidim koliko ih izadju ove zgrade sto nicu za mesec dana.
  • KOmša

    24.12.2013 09:50
    cene...
    Gledao sam po internetu prošle nedelje,... cene kvadrata u Subotici, kuće i stanovi, se kreću između 400-600€/m2, retkost je 800€/m2...
    Ne treba se zaboraviti da vrednost ulaganja koje investitor ima je maximum 500-600€/m2 u novogradnji (s malim varijacijama na kvalitetu)... dakle preko toga je zarada... razumno bi bilo da cene budu oko 800€/m2 ili pak 900€/m2 (ako je prostor "bolji"),... ali sve preko toga je čisto čerupanje kupaca...
    Ako neko može da zakupi stan za 100-150€ mesečno, to mu dođe 1500-2000€ godišnje... a to je 2-3m2 cene za kupovinu... time je jasno da deset godina zakupa odgovara malom stančiću...a ne boli džep toliko... na zapadu je ljudima jasno da je zakup jednostavniji i isplativiji od posedovanja stana u gradu...
    Ne zaboravite da po manjim mestima u Vojvodini ima kuća koje mogu da se kupe za 3-5000€, a za 10-15000€ ima ozbiljnih 'hacijendi'... dakle i tu će narod sigurno u buduće da okrene pogled,... prekinuće narod da razmišlja kako da nahrani investitore, grad je preskup i za život.
  • 24.12.2013 08:56
    @Anonimus
    Slazem se samo to nisu svinjci nego kokosinjci i golubarnici. Neke od tih zgrada su tako neudobne i klaustrofobicne, malih kvadratura da su dobre jedino da ih preprave u kazneno-popravne ustanove po najvisim standardima. Zatvora ionako imamo premalo a posebno imamo onih sto lice na svinjac.
  • 23.12.2013 21:37
    Da, zato je grad potpuno preplavljen zgradama koje su jeftine, prenatrpane, bez parkinga i tako...

    ...ČAST IZUZETCIMA, NARAVNO.

    Izgradnja se ne isplati, jadni investitori. Muče se da učine dobro za drugoga. Poturaju kičmu. Naivni ljudi, šta ćeš...

    Da nije odlična šema za bogaćenje, ne bi gledali to što gledamo. Otimačinu oko placeva i mesta za izgradnju popularnih mini-zgrada koje imaju previše stanara i premalo kvaliteta.

    A narod im samo zavidi jer su uspešni... nikako da je narod besan jer uništavaju grad i prave svinjce da bi mogli brzo da se obogate.

    Zli narod, sram ih bilo...
  • dizel

    23.12.2013 20:16
    I da kakva zamena stan za plac?Jedan stan?Ajde nadji ko nudi,ja cu ga odmah uzeti.Obecavam ti!Nema brale bez 20 do 25 posto nista od onoga sto se moze napraviti.Daj Boze da je tako ko sto ti kazes.Ali nije iz razloga sto takvi kao vi sto komentarisete ne daju jer misle da je ono njihovo gde im se kanalizacija izliva po dnevnoj sobi vrednije od novogradnje pa traze i po 3 m2 novogradnje za njihove supe,lodje i nus prostorije.Raspitaj se o cenama lokacija!
  • dizel

    23.12.2013 20:13
    Znate sta,nije mi zao sto jesmo tu gde jesmo,jer ste svi ovde ljubomorni i ne razmisljate svojom glavom!Nikad nece biti bolje u Srbiji i drago mi je zbog toga!A gde je recimo gubitak kad kupis lokaciju i cekas godinu dana da dobijes papire?Da ih u najlosiju banku stavis vise bi zaradio nego na zgradama..Al neka Novosadjani nece vam jos malo niko graditi,gradicemo u drzavama gde ce nas oberucke prihvatiti i gde je svaki cent investicija dragocen!Primer Italija...A vi mozgajte i pravite racunice.Ko radi po propisima ne moze ni 100 evra da zaradi u NS ne racunajuci gore navedene gubitke.A u normalnim drzavama se milionske investicije rade na 20 posto profita ukupne investicije.Kupujte vi na adicama i klisi kvadrat za 600 evra.Pa se knjizite na 30 posto stana i nek vas troje bude na jendom brojilu.Ako se uopste i uselite phahahhaha
  • dizel

    23.12.2013 20:05
    Dragi Stevo,komunalije,cene lokacija,cene materijala primeri u zadnjih 3 godine armatura po kg je bila 50 i neki dinar po kg,a sad je 74 dinara....beton sa 50 nekada sada je 75 evra po kubiku..itd,itd
  • Steva

    23.12.2013 15:51
    Mnogo kompleksna tematika
    Svi imaju neki svoj ugao vidjenja, na osnovu svojih prohtjeva i iskustava. Nije mi jasno sledece: ja sam pocetkom 2002 kupio stan za 780e/m (Nova Detelinara). E sada kako se njima isplatilo da meni prodaju stan za te pare? Stvarno izuzetnog kvaliteta; jos uvek sve originalno u stanu i zgradi, svi stanari prezadovoljni, + licna tavanska ostava, terasa sa lodjom i biciklana. Trenutno nam grade novu zgradu u ulici i kazu da je kvadrat preko 1000e/m (neznam za kvalitet i ove gorenabrojane pluseve).
    Jesu li komunalije u zadnjih 10ak godina otisle toliko gore? Ako neko svarno zna koliko su komunalije poskupele u zadnjih 10godina da nam kaze. Jeli gradjevinski materija poskupeo i koliko?
  • 23.12.2013 12:52
    Ma da... sve je to komunizam.

    Vidi, moj dobri "biznismenu", da ti dodju pravi kapitalisti, koji gledaju svaki cent i svaki detalj... ne bi mogao tako da ih vozaš kao što vozaš ljude po ovim prostorima.

    Većina tih zgrada... plac se dobije tako što kompenzuje za stan, gradnja je osnovna ili minimum šta je potrebno da bi se napravila zgrada, dizajn je užas, a i dozvole se dobijaju na prevaru.

    Znači.... ne vrede ti kvadrati mnogo para. Znaju to i kapitalisti sa zapada. Ovde nema posla, nije uređena država, nema para, i ljudi su vrlo nevaspitani... zato oni i ne dolaze.. jer je bacanje para da se kupi kvadrat stana za pare koje vi tražite u Srbiji.

    Uvek ide ista priča, ali drugačiji brojevi:
    "mi jadni zidamo sa minimalnom zaradom".

    Klinac nisam... Preko puta socijalnog su mi nudili stan, tek izgrađen za 1100 kvadrat. A bio je običan kvalitet, i loš raspored. A to je bilo prošle godine!
    Tek ove će da padaju cene...
    Agent mi je vikao da požurim, da neće biti jeftinije... važi... Kako da ne.... zemlja se raspada, a "biznismeni" bi da lako zarađuju.

    Pozdrav.
  • Max

    23.12.2013 10:56
    @anonimno dete
    Anonimus
    @Dizel
    "cena izgradnje sa troškovima 900-1100"??

    hahahahahaah... a prodaju novo za te pare na tim lokacijama. hhahahahaahah... koji si ti kralj!


    Evo klasicnog primera zasto smo dosli u ovu situaciju...


    kaze anonimno dete

    To su glupsti:
    "neki tvoj kolega"
    "koji inače zida po gradu zgrade"
    "običan kvalitet"
    "čak i lepo izgleda"
    "mi je nudio "ključ u ruke izgradnju kuće" za 400 evra, ali da obezbedim plac."

    kljucna rec je "Ali"!!!!

    Ali, anonimno dete koje zivi kod mame i tate nema potrebe da obezbedi plac, borice se do poslednje kapi komunizma u sebi da dobije kvadrat po 400 evra, makar morao i na silu nekog drugog da iseli i da mu uzme plac.

    "Pozdravljam te, došao je kraj puta pljački."

    Bojim se da si ti jos veci pljackas nego investitori!
    I ti si takav komunista da verovatno ne bi placao nikad vise nikakve troskove, jer si ih, boga mi mog komunistickog, vec platio kroz 400 evra.

  • 23.12.2013 10:01
    @Dizel
    "cena izgradnje sa troškovima 900-1100"??

    hahahahahaah... a prodaju novo za te pare na tim lokacijama. hhahahahaahah... koji si ti kralj!

    To su glupsti, neki tvoj kolega, koji inače zida po gradu zgrade, običan kvalitet, čak i lepo izgleda, mi je nudio "ključ u ruke izgradnju kuće" za 400 evra, ali da obezbedim plac.

    Pozdravljam te, došao je kraj puta pljački.

  • dizel

    23.12.2013 08:01
    Bravo Teodosije,vrlo razuman i odmeren komentar,samo mi nije jasno za ostale,ne treba tu neka inteligencija posebna,ako je gradnja oko 500-600 evra da bi prodavao za npr 700,moras da imas lokaciju koju si dzabe dobio,da ne placas zigu komunalije,da svaki prikljucak je besplatan,svaka taksa,katastar ma sve....Sto je nemoguce.A sa tim svim taksama izadje od 900 na telepu do 1100 pa i vise u najstrozijem centru(govorim o proizvodjackoj ceni)
  • -

    23.12.2013 06:45
    -
    @dizel
    toliko ste porusili u ns-u i treba da places.


  • Teodosije III

    22.12.2013 19:31
    Nemam stan vec sam adaptirao staru kucu koju je zena nasledila.

    To sto gradnja kosta 400-600€ ne znaci da se tu troskovi i zavrsavaju. Moras da platis dozvole komunalije, kamate, knjigovodje, masine, i jos sto sta i naravno cena raste. Vecina je ovde navikla da radi mimo zakona i misle da tako moze da se radi i kada se zidaju objekti za prodaju.

    Trziste je jedino merilo kolika treba da bude cena.
    Sto se tice terasa i spajza, nema to veze sa prodavcima vec se tako objekti uvode u katastar. Isto je i u Crnoj Gori. Istina to se koristi jer je manji trosak napraviti terasu nego sobu. Kad je sin kupovao stan u BG gledao sam planove gde je stan od 60m2 imao neupotrebljivu terasu od 15m2.
  • 22.12.2013 18:14
    dizel
    Idi leci se cuj 450 evra hahhahahahaha ako si ti normalan onda su svi,pa sama gradnja izadje izmedju 500 i 600,a jesi ti svestan da za zgradu od npr 1000 m2 prodajne moras dati 250 za lokaciju,a cenu komunalija zigu placas 160,170 evta ne za 1000 nego za 1400 m2(hodnici,lift) e pa racunaj normalni prodajes 750,a drzavi placas za 1500...joj narodeeee moooj!!!
  • xxx

    22.12.2013 17:49
    Visoka ili niska...
    Cena stanova?Stampedo koji će uskoro nastati,neće dati šansu za preživljavanje na selu,a kamoli u stanu.Ljudi već sad nemaju da plaćaju troškove režija,a posla će biti sve manje.Najavljenih novih 100.000 ljudi bez posla u ovoj godini,tako da će biti stanova od 20kv.za 10.000 eura,već u godini koja nas čeka.A stanovi? Beše nekad lepo u zemlji Srbiji.Spremite se ljudi i srećno vam bilo.
  • M.I.-Kupac

    22.12.2013 16:20
    @Dizel
    Da pojasnimo: u Srbiji nema investitora! Ovi naši novosadski tzv."investitori" su: bivši ulični dileri deviza, prodavci papuča,priučeni majstori, hemijski tehničari... Oni su se uz pomoć "mitologije" sa državnim službenicima dokopali slobodnih lokacija, ili "čudnih" noćnih rušenja objekata koje su otkupljivali. Kao takvi, plaćali su sve, od projekta do završetka, a oni sebi kupovali džipove i bahatili se po gradu ili Singapuru. Na materijalu se naravno "baš štedilo", a kad je objekat završen, osnivala se nova firma sa novim kapitalom. Svi "pouzdani" dole nabrojani imaju već petu-šestu "generaciju" firmi??? Naravno, kupci se uvek mogu žaliti onoj staroj, ugašenoj firmi. Normalno, neki su se sami obesili, a neke ćemo mi obesiti.
  • Agronom sa sela

    22.12.2013 13:57
    Podržavam Dizelaša
    Pobegli od motike!
    Prodali očevinu!?

    I sve im sad skupo?
    Kvadrat, grejnje, režija, ...?
    Ali
    Prodaćeš ti sve!?
    Još se prodaju nasleđeni lanci, i to po istorijskoj ceni!?
    Prodaće se svi ti "stanovi" od 19 kvadrata sa odličnim rasporedom :)
    I svi Oni će biti portiri i viljuškaristi, a One će biti prodavačice!
    Našoj sreći nema kraja :)
  • novosađanin

    22.12.2013 13:54
    dizel
    Kad čitaš "dizela" u njegovom komentaru u 9.29 ispade da prodaje stanove ispod cene koštanja i nema zarade. Jer kad plati priključke, ne ostane mu ništa. A oni koji misle svojom glavom znaju da proizvođaka cena stana je do 450 e . Jeste da kupuju straćare, ali treba da znaju da ranije (do 90.)god nije bilo dozvoljena nikakva nadogradnja adaptacije u užem i širem centru grada. I kako im se isplati onda da daju za straćaru i do 25% IZGRAĐENE kvadrature novoizgrađene zgrade?
  • Duchess of Shangay

    22.12.2013 13:19
    Suze ronim...
    @Dizel

    Vidi lepi, ne znam koliko kosta cena gradnje kvadrata, koliko grad lupa po usima i koliko je prikljucak...

    Znam da Vi i Vase kolege niste morali graditi sestospratnice u dve lamele na Grbavici.
    Sta bi falilo zgradi od dva-tri sprata sa po dva stana po spratu? Ah, ne...pohlepa je cudna stvar.

    Kada smo vec kod pohlepe...

    Za sve koji su voleli da imaju "novogradnju" (ili one kokosinjce)...na Grbavici...e...evo, suze ronim od tuge.
    Pukla cena kvadrata za nesto sto ste trebali odmah i primetiti...ali ne...vracamo se na pohlepu..

    I tako...u krug...svi su isti...

    (Sta fali stanu na Naselju ili Satelitu...Kamenici...Pezosu? Sta?)
  • starac Focho

    22.12.2013 12:50
    @Dizel
    ti si ostavio najsmisleniji komentar koji sam video u poslednjih par godina na ovu temu. Bravo. Nije mi jasno zasto ljudi imaju stav da investitori "deru" kupce? U Boru je kvadrat stana 100e u Bordou je 12.000e m2. Ko moze u Bordo , ko ne moze nek ide u Bor. tako ide to...
  • dizel

    22.12.2013 12:09
    Jeste,jedan sam od graditelja,nemojte mi verovati,stavite sve na papir!Sve sam vam lepo objasnio!Ali vasa jedina umetnost je da komentarisete i kukate,po mogucnosti ne licno,nego anonimno,naravno,srpski mentalitet!Vas i nas dere jedino drzava i sistem.Al ne mozete vi to da ukapiraate.....Sto s tice kvaliteta,slazem se-ima svega i svacega...I na prste jedne rruke se ne mogu nabrojati investitori koji zaista vode racuna i o kvalitetu..
  • dodjos

    22.12.2013 11:55
    zjuu izvinte molem vas
    neverovatno kako su za sve lose u ns krivi neki pridosli, te bosanci, crnogorci sad su vam i apatinci krivi. ispada da su novosadjani drvene lutke koje samo mogu da posmatraju sta se oko njih desava. to sto ste prodavali investitorima stracare da bi uzeli par stanova i postali gospoda to nema veze. da li je moguce da u svim tim institucijama koje bi trebale da vode racuna o gradnji nema nijednog novosadjanina? avaj niste vi nista drugaciji od ostatka srbije, uvek nam je neko drugi kriv.
  • @ dizel

    22.12.2013 11:26
    Do dvehiljaditih u Novom Sadu se kvadratura terase i spajza (u starijim zgrada ko se seca postojao je i spajz) nikada nije uracunavala u kvadraturu stana a time ni naplacivala. Onda su novopeceni investitori i agencije smislili kako da maznu jos love pa se u kvadraturu stana odjednom pocela uracunavati i kvadratura terase. Odes u agenciju da vidis neki stan od recimo 70 kvadrata a kada udjes u njega vidis da na terasu otpada nekih 15 kvadrata. Ulazio sam i gledao sam jednosobne stanove koji se u oglasima reklamiraju kao stanovi od 35 kvadrata a na licu mesta su samo u terasi imali i po 20 kvadrata. Katastrofa. Gledao sam dok su se pojedine zgrade zidale po gradu. Spoljni zidovi radjeni na pola cigle pa posle samo nagojeni stiroporom desetkom. Kada bi pojedini ljudi znali kako im je zgrada izgledala tokom izgradnje ne verujem da bi imali onu stvar da se naslone na prozor dok gledaju dole na ulicu jer je zid pola cigle. Gomila novogradnji po hodnicima i stepenistima ima polepljene keramicke plocice koje se klizu kada se zimi na cipelama unese sneg u hodnik. Dobar deo novogradnje ima toliko uzane hodnike i stepenista da kada se neko useljava u stan ne moze da manevrise namestajem koji unosi unutra. Da ne pricao koliko zgrada ima sa toliko uzanim vratim da se u njih bukvalno ulazi na kant. O rasporedu prostorija da i ne govorim. Nekada su se zgrade zidale tako da je prozor u dnevnoj sobi u kojoj se najvise boravi tokom dana duzinom celog zida. Bukvalno od coska do coska sobe. U novogradnjama sada po dnevnim sobama ima prozora kakvi su se nakada stavljali iskljucivo u toaletima, uzani i niski. I onda da bi imao svetlosti u sobi investitor ugradi dva do tri takva prozorceta koji su medjusobno razdvojeni i po vise od jednog metra. Kao da zidaju tvrdjavu sa puskarnicama a ne stanove za boravak ljudi.
  • Dušan

    22.12.2013 11:24
    U zemlji u kojoj svake godine se broj stanovnika smanji za 30000 besmisleno je govoriti o stanogradnji . Prvo treba ulagati u realan sektor tj u proizvodnju razmenjivih dobara gde bi veći deo morao da se izveze. Onog momenta kada se počne povećavati broj stanovnika i radnih mesta u industriji može se govoriti o stanogradnji. Problem je u tome što bi većina da živi u "krugu dvojke" sa subvencionisanim komunalijama.Ako hoćete tržišnu privredu to ne može.Primer Grčke i Španije gde se preterano ulagalo u nekretnine bez razmišljanja ko će to da plati.
  • NS

    22.12.2013 11:16
    Ovaj gospodin ima puste želje i posao verovatno vodi u nadrealnom poslovnom okruženju. Cene stanova padaju vrtoglavo u poslednjih nekoliko godina. Cene koje su pokazane na sajtovima agencija su samo okvirne, tačnije maksimalne cene, a tržišna cena se formira na licu mesta.

    Postoji veliki broj stanova koji se prodaju u izvršnom postupku Osnovnog suda u Novom Sadu, koji dodatno obaraju cenu nekretnina u NS.

    Mnogi vlasnici stanova su stavili hipoteke na stanove za započinjanje biznisa, otplatu kredita itd. i hoće pošto poto da ih prodaju na tržištu jer će ipak dobiti veću sumu u odnosu na sudsku izvršnu prodaju.

    Danas se garsonjera ili jednosoban stan na novoj detelinari, novom bulevaru i somborskom bulevaru sa urednim papirima može kupiti za 850-900e po kvadratu, što je i dalje skupo u odnosu na kupovnu moć ali je ipak realnije nego ranije.
  • gogi

    22.12.2013 10:47
    naravno da vje tako
    Jos jedan prevarant u aleji doticnih ima nesto da kaze....
  • Voja

    22.12.2013 10:45
    @Novosadjanin - Ko da kupi
    Eto ti jos gore kombinacije
    Agencija za nekretnine koja krene da bude investitor u maloj zemlkji na brdovitom balkanu.
    Mada, moj dom je izgradio nesto na novom naselju, i sve je bilo super...
    ali su se onda zaleteli... kao i kupci...

    nadam se da ces jednom resiti taj problem sa stanom.
  • Novosadjanin

    22.12.2013 09:30
    Ko da kupi
    Ko ce vise da kupuje stanove kad su ljudi izvarani ja sam kupio od firme MOJ DOM i jos nisam uselio sto je gore zgrada je zapecacena
  • Agronom sa sela

    22.12.2013 09:16
    Garsonjera
    Magija
    Mantra
    Nipnoza
    Novi Sad!
    Sva seoska sirotinja mašta i sanja!
    Prodaju kuću, zemlju, čak i svoje iznutrice za 18-22 kvadrata!?
    Ne spuštaj cene kvadratima, još nisu svi, koji treba, doselil u "grad"!
  • Voja

    22.12.2013 09:03
    Mala je razlika izmedju "investitora" i agencija.
    Ne zna se ko je gori!

    Svake godine ista prica, a cene nikako da padnu!
    Cene nece ni padati.
    Osim kuca na periferii, za stanove koji se nikad nece moci uknjiziti i za stanove koji su za totalno renoviranje.
    Ima stanova u novogradnji za male pare, ali kao sto rekoh, nikad ga neces uknjiziiti, ili ce te kostati uknjizba jednog dana kao svetog petra kajgana. Ili ces cak morati da das pare da se ugradi lift! I da malo jos zavrsis ovo pa ono...

    Te price da ljudi prodaju stanove zbog dugova...
    to je donekle istina, ali to jos nije uzelo tolikog maha da bi to uticalo na veliki pad cena nekretnina.


  • 22.12.2013 09:00
    @dizel
    Evo suze mi podjose na oci, kako se vi dizelasi graditelji mucite, a i vidi se na vama, uboga sirotinja.
  • PETAR

    22.12.2013 08:55
    ZA DIZELA!
    Dizel, ja već plačem nad tvojom sudbinom. Mora da si mnogo love izgubio gradeći stanove.

    Inače, zašto bi se toliko brinuo za one koji grade i prodaju stanove.

    JEDAN SI OD NJIH? DEREŠ NAROD I KUKUAŠ!
  • dizel

    22.12.2013 08:29
    Jle ste vi svesni da proizvodjacka cena iznosi od 900 do 1100 evra po m2?Jeel ste vi svesni da je sama gradnja jeste oko 600 e po m2,ali niko vam nece dati lokaciju dzabe vec je placate 25 posto koliko mozete napraviti.Da li znate da zig uzima oko 150 e po m2 ni za sta,a to racuna po neto kvadratu zgrade(hodnici,liftovi,stepeniste)..samo se zidovi odbijaju.Jeste li vi svesni koliko se ceka gradjevinska?Da li ste svesni da se prikljucak svaki posebno placa???po m duznom je oko 1000 evra(konkretno toplana)
  • Teodosije III

    22.12.2013 08:00
    @ Anonimus
    Mala ispravka! Rusi su u crnoj gori za hektar placali milion ili vise eura. I sada je kvadrat zemlje na dobroj lokaciji preko 200€, sto mu dodje 2 miliona po hektaru.
  • predlagač

    22.12.2013 07:56
    REŠENJE!
    Kada bi svaki invenstitor, koji izgradi stanove, na neprodate stanove plaćao visoki porez na imovinu, morao bi da snizi cenu i ponudi stan po realnoj ceni. Država ne sme dopustiti da prodavci novih stanova ucenjuju kupce. Kada bi morali da plate (na godišnjem nivou) porez u visini od 50% od vrednosti stana koji prodaju, cene bi vrtoglavo pale.

    Kada cene novih stanova postalnu realne, pašće i cene polovnih stanova.

    JEDNOSTAVNO, ZAR NE?
  • 100%Taksista

    22.12.2013 06:29
    Pridružujem se Cika
    Pitaju me imaš li stan ili kuću. Ponosno odgovorim NE. U ovoj državi velika je propast uložiti novac u nekretninu. Kupim li stan ostavljam deci problem. Dovoljan mi je jedan problem sa nekretninom u Hrvatskoj. Imanje vredno kao Dačićevo koferče, pa ni centa koristi. Kupim li ovde, više ću uložiti nego plaćati kiriju do kraja života.
  • @Perikolo

    22.12.2013 02:08
    Kakva crna Inobačka?
    Da li ste imali čast da kupite stan od investitora Inobačka? Ja jesam. Sledeći put bih se pre usudio da živim u kutiji za cipele na sred ulice.
  • sdragan

    21.12.2013 22:38
    "Dejan Čagorović tvrdi da trenutno samo dvadesetak investitora može da završi objekte bez prodaje nekretnina unapred."

    Dvadesetak!!? Jooj kako me je nasmejao...Trenutno ne postoji ni jedan investitor koji moze da izgura objekat bez prethodne prodaje stanova.
  • juzna pruga

    21.12.2013 22:33
    Nišlija
    Stan u centru Niša prodavao sam 9 meseci.Od traženih 40.000 evra za 53 kvadrata, dobio sam 32.000 i ne kajem se što sam ga prodao po toj ceni. U Nišu prodaja ne ide baš nikako.....
  • visnja

    21.12.2013 22:04
    @Lale
    Taman htedoh reci da je Čogorovicu bolje da malo proseta Banaticem da pogleda zgradu koja zjapi nezavrsena,a pare je uzeo odavno!
  • 21.12.2013 21:14
    armatura
    Pre par godina u nekoj emisiji o kvadratima je Čagorović govorio kako pojedini investitori smanjuju cene gradnje kako bi samo pokrili troškove, a oni od tada izgradiše na desetine zgrada po Novom Sadu. Muka ti je što kvadrat novogradnje nije više 1500 eur u Novom Sadu već ima i za 900. Dosta ste šišali novosadjanje i ti i članstvo u tom "Udruženju" ako uopšte postoji.
  • lale

    21.12.2013 20:39
    Cagorović je uvek najkompetentniji naravno, slušam ja njega vec 10 godina, pre nego što nešto kaže trebalo bi da završi svoje objekte a ne da ljude zavlači.
  • Dr

    21.12.2013 19:50
    Stan za komunalije
    Ma gde to ima? Pusta necija zelja...
  • 21.12.2013 19:50
    A meni je naravno agent za prodaju pricao prosle godine da cene vise nece ici dole. Rekao je: "to je to. bolje da sada kupim, jer nece biti jeftinije". hahahaha... ali mozda nije cuo za internet, vesti, zdrav razum i informisanost.

    Stan, iako mali, nisam kupio i cekam. Ne moraju cene da padaju, ali rasti nece sigurno kada narod nema para. to sto se kupuju luksuzni stanovi je mali broj srecnika sa dobrim platama ili "biznismena".

    Savetujem ljude da budu pazljivi kod kupovine, jer je i onako kvalitet gradnje los. Investitori nece biti na gubitku i ako spuste cene jos jednom. Materijale.koje koriste...jednostavno... najjeftinije ni ne treba platiti previse. Da ne pricam o nedostatku parkinga.
  • Orwell Vegan

    21.12.2013 19:27
    Ne kupujte u gradu stan
    Bezite na selo i kupite kucu i zemlju. Ovde ce sve propasti uskoro, cekaju nas izuzetno teske godine.
  • 21.12.2013 19:17
    Krivci za prenapumpane cene stanova nisu investitori vec ona gomila ljudi koja je pre desetak godina dobila gomilu para od akcija Apatinske pivare. Tada su podobijali toliko para da ih prakticno nije interesovalo sta koliko kosta. Nisu ni pitali sta kosta, samo bi izvadili kes iz dzepa i to platili. Uglavnom su svojoj bahatoj i razmazenoj deci kupovali stanove pa smo u gradu dobili gomile razmazenih klinaca koji su i prvi uveli one zurke do ranih jutarnjih sati a ne deca Bosanaca, Hercegovaca i Crnogoraca koja su dosla ovamo da studiraju. Oni su tek kasnije nastavili ono sto su oni prvi bili zapoceli. Kao fol dosli iz Apatina i okoline da studiraju a u stvari pravili bahanalije jer su tata i mama sve placali. Investitori kada su videli da ima ovaca za sisanje naglo su podigli cene stanova i tako je to onda i ostalo. E, posle su onda dolazili Bosanci i poceli da kupuju nekretnine a za njima Crnogorci kada su im dosli Rusi i za hektar kamena Crnogorcima placali desetine hiljada evra. Da nije bilo tog fenomena sa akcijama Apatinske pivare i naglog priliva Rusa u Crnu Goru cene nekretnina bi danas u Novom Sadu bile na normalnom i realnom nivou. U novogradnjama kvadrat ne bi bio preko 750-800 evra a u starim zgradama cena bi se kretala oko 550-600 evra. Ako se secate u vreme one hiper inflacije devedesetih cena kvadrata stana u Novom Sadu je bio oko 350 maraka. Kuce su se prodavale i za jeftinije pare jer je u njih moralo mnogo vise da se dodatno ulaze.
  • ns

    21.12.2013 19:05
    dovoljno je prošetati se gradom ili provozati industrijskom zonom i pogledati nekad uspešne pogone i firme, po gradu praznih lokala više nego zauzetih, retko koja veća fabrika radi, ljudi su bez posla pa naravno da ili beže na selo ili odakle su došli ili se stiskaju u onome što imaju bez mogućnosti proširenja, pohapsiti sve odgovorne za kriminalne privatizacije, pokrenuti proizvodnju u Novom Sadu, zaustaviti korupciju i pomoći ljudima da žive kako treba onda će i stanovi biti traženi i imati realnu cenu!
  • 21.12.2013 18:55
    Cika
    ja ne kupujem stanove niti ulazem pare u ovoj propaloj drzavi sve lopovuk!
  • 21.12.2013 18:54
    Desavalo se
    Pala cena stanova evo zasto: poslednjih godina u celoj srbiji su 10 000 (u NS mozda 3000) ljudi prevareni za "stan" i sta se desilo? evo nista investitori su pobegli nema ih nigde a drzavi je briga (cak nece da obesteti) kao da nista nije bilo a kad neki klosar ukrade 500 evra bude 2 dana na vestima i prikazuju hapsenje na ulici i to "spektakularno",, pa se onda cudimo sto padaju cene pa evo zasto ljudima se zgadilo kupovati stanove jer je kao da se kockas (treba mnogo pare izdvojiti za dobrog advokata itd.)!
  • Nebojsa

    21.12.2013 18:18
    Bice stanovi 5000 eura ko u Grckoj
    Bice staovi 5000 eura ko u Atini ,trenutno ima 8600 praznih stanova u NS. Grad u kome se zaradjuje 30000-35000 dinara .Cena stana od 5000-10000 je ekstra .Po naselju koliko hoces stanova plati komunalije i zivi dzabe . Lokali se izdaju na procenat od zarade pa ako radi lokal radi ako ne nema kirije .Samo ne treba slusati agancije ,sekte koje pricaju svasta .
    Podatak od jaura 2013 do decmbra overeo samo 72 ugovora u NS sudu . I da svima se zuri da prodaju iko ne prodaje zbog sporta i druzenja
  • perikolo

    21.12.2013 17:56
    Po meni jedini investitori u Novom Sadu kod kojih bi smela kupiti stan su Erker,Inobacka,Citygradnja,Cityholding i NS inzenjering
  • 21.12.2013 17:41
    2014 i 2015 ce sigurno biti krizne tek 2016 razmislite o kupovini stana ako ekonomska kriza krene malo da popusta i to naravno jeftinije u predizgradnji. Do tada ili kod roditelja ili u podstanarima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna